top of page
Writer's pictureDalva Lamminmäki

Poroja ja joogaa Kuusamon maisemissa (Porojooga)

Updated: Mar 3, 2021

Porot ovat kuuluneet matkailuyrittäjyyteen luontaisesti jo kauan, porot kiinnostavat ja ne ovat monelle ihmiselle tuttuja. Porofarmit ovat tarjonneet matkailijoille poroajeluita ja poroihin tutustumista mitä erinäisimmin tavoin. Luonto ja hyvinvointi kulkevat yhdessä matkailualan trendeissä kasvavaa vauhtia, uusia elämyksiä ja kokemuksia etsitään hiljaisuudesta ja oman itsensä kohtaamisen kautta. Mutta voi sitä kohdata muutakin kuin itsensä, esimerkiksi poroja samalla kun lumisessa maisemassa notkistelet itseäsi soturiasentoon. Kaikella on lähtökohtansa, syntynsä ja alkunsa, niin myös poroilla. Vai loivatko porot maailman?



"Jubmel siis loi maailman pienestä kauniista vaamistaan. Luista tuli maan runko ja lihasta itse maa. Verisuonista tuli valtavia virtoja ja vaamin turkin karvoista tuli suunnattoman suuria metsiä. Mutta sydämen, pienen vaamin sydämen, kätki Jubmel syvälle maahan. Niinpä voi joskus sattua, että yksinäinen poropaimen kuulee sen lyövän istuessaan valoisan kesäyön hiljaisuudessa tunturin juurella vahtimassa porojaan. Pienen vaamin päästä Jubmel teki taivaankannen kupoliksi taivaan ja maan välille, jottei uusi maailma palaisi taivaan valon loisteesta. Opasteiksi yksinäisille tunturivaeltajille Jubmel otti vaamin silmät, jotka kantoivat surua syvyyksissään, ja kiinnitti ne taivaankannelle. Silmistä tulivat ilta- ja aamutähdet, jotka katsovat vaeltajaa sellaisella hiljaisella kaiholla, kuin vain vaamin tai rakastavan naisen silmät voivat katsoa. Niin rakensi Jubmel uuden maailman. "

( Daga Nyberg (saamelainen kertomus), Laatusana 1992)


Nyt on varmasti oikea hetki ottaa puhelu Kuusamoon ja kysyä joogaopettaja Piritta Liikalta, kuinka tämä myyttinen olento, pohjoisten kansojen elintärkeä kanssaeläjä, päätyin joogan maailmaan.

Piritta kertoo, että porojooga lähti liikkeelle, kun Kujalan porotilalta otettiin yhteyttä ja kysyttiin, olisiko porojooga mahdollista toteuttaa. Piritta tarttui hauskaan ideaan ja lähti sitä viemään eteenpäin Kujalan porotilan kanssa. Hänelle tämä oli looginen jatkumo metsäjoogatuntien rinnalle. Poromies Juha on vastaanottamassa asiakkaita ja kertoilee porotilan elämästä ja sen arjesta, samalla tehdään tuttavuutta näihin ainutlaatuisiin joogakavereihin. Joogaajat ovat tunnilla poroaitauksessa, keho pysyy lämpimänä porontaljan päällä. Yleisöä (eli poroja) on paikan päällä toista sataa. Välillä porot myös osallistuvat, tulevat viereen katsomaan ja ihmettelemään.

Piritta on poiminut ja muokannut jooga-asennoista (asanoista) porojoogaan parhaiten sopivia liikkeitä sekä luontoon sopivia uusia asentojen nimiä, kuten ”Hirvas” ja ”Pöllö”. Tunnin aikana saa tietoa niin poroista kuin muista luonnon ilmiöistä. Tällä tunnilla luonto on läsnä joka venytyksellä. Porojoogaa tehdään sään mukaisissa varusteissa niin kesä- kuin talvikaudella.



"Joogaaminen porotokan keskellä tuntui ensin jännittävältä, mutta oli todella hieno kokemus. Ympäröivän luonnon äänet ja porojen läsnäolo rauhoitti mielen ja porontaljan lämpö auttoi rentoutumaan. Loistokonsepti, joka soveltuu kaikille! "

- Mari-





"Porojooga oli rauhoittava ja todella ainutlaatuinen kokemus. Meille sattui kirkas aurinkoinen päivä ja kova pakkanen, joten luontokin oli todella kaunis. Menimme aitaukseen ja oli upea ja jännittäväkin näky kun valtava lauma poroja juoksi aitauksessa ja muodosti ympyrän meidän jäädessä ympyrän sisälle. Porot rauhoittuivat syömään ja me aloitimme joogan. Porontalja joogamattona oli muuten mainio keksintö! Luonnollisesti oli vähän rajoittunutta mitä joogaliikkeitä pystyy tekemään toppavaatteissa ja -25 asteen pakkasessa, mutta tunnelma olikin tärkeämpi. Hyvin nopeasti hengitellessä ja joogatessa keho ja mieli rauhoittui ja stressitasot laski. Porojoogasta jäi hyvä mieli ja elämyksenä se oli vaikuttava. Oli mahtavaa olla ja joogata ulkona luonnossa ja raikkaassa ilmassa porojen keskellä"

-Heli-


 

Poron Synty


Poron on synty Pohjolassa,

sen sarvet kalliosta,

kiven kolosta.

Siellä ne antajat asuvi,

Elelee emäntävaimot,

Ei ne anna ai'oinkana,

Tee tiloja ei milloinkana.

Ei ole armo antajista,

Eikä ole luojasta lupoa


SKVR I4 1116 nro.80.81.

Vuokkiniemi.

Kerääjä Julius Krohn

Iivana Malińe. v.1881

 


Lisätietoja ja varauskalenteri porojoogaan netissä:

Piritta Liikka, MunPolku








Kiitos Piritta, Mari ja Heli!


Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page