top of page
  • Writer's pictureDalva Lamminmäki

Kurkkulauletut kannanotot ja inuiittien myyttiset tarinat

Updated: Jan 22, 2021

Olen kuunnellut laulaja-lauluntekijä Tanya Tagaqia vuosia, hän on tullut tunnetuksi modernista tavastaan yhdistää varioitua kurkkulaulua eri musiikin tyyleihin, mutta varmasti vielä tunnetummaksi hänet tekee esiintymiset, jotka ovat lähes rituaalin omaisia heittäytymisiä lavalla. Sain onnekseni vuosien odotuksen jälkeen nähdä hänen esiintymisensä Reykjavikissa Islannissa 2016. Tagaq on tullut tunnetuksi inuiittien kulttuuria esille tuovana voimana, joka ei sanoituksissaan ole pelännyt tuoda esiin kolonialismin jättämiä jälkiä tai yhteisön ongelmia. Hänen aggressiivinen tapansa ottaa kantaa poliittisiin aiheisiin kuten ympäristöongelmiin ja tasa-arvoon eivät jätä kylmäksi. Kenties voisi sanoa, että hänen albuminsa saa veren kiehumaan ja se on tarkoituskin.


Tagaq teki uuden aluevaltauksen kirjailija, onnistuen siinä loistavasti. Erikoisuutena mainittakoon, että äänikirja on itse kirjailijan lukema ja sisältää kurkkulaulua, joka kuljettaa teemoja eteenpäin. Valitettavasti teosta on saatavilla vain englanninkielisenä, mutta kielellisesti perustaidolla pärjää hyvin. Teos on fiktiivinen, johon kirjailija on sisällyttänyt omia kokemuksiaan, runoja sekä inuiittien mytologiaa ja kansansatuja.

Tätä teosta voisi kuvata sanoilla; epämukava ja kiehtova. Epämukavan teoksesta tekee sen intensiivinen ja jopa raaka tapa kuvata Kanadan arktisen alueen elämää 70-luvulla, jossa teoksen päähenkilö elää ja kertoo tarinaansa. Tarinaan sisältyy todellisia sosiaalisia ongelmia kuten alkoholismia, seksuaalista hyväksikäyttöä, köyhyyttä, itsemurhia sekä tuskaa sorretusta ja katoavasta kulttuurista.


Tanya Tagaq on tunnettu rohkeudestaan käsitellä aiheita musiikkinsa kautta, mutta tämän teoksen pikkutarkat kuvaukset tapahtumista, jotka loukkaavat päähenkilön kehoa ja mieltä, vaativat keneltä tahansa sulattelua. Tarinan kulku on mytologinen ja runollinen, se yhdistää kansantarinaa ja modernia fiktiivistä kerrontaa. Mytologisessa tarinan kerroksessa juoksentelevat ketut, revontulet tanssivat taivaalla ja laulut kaikuvat syvältä henkimaailmasta. Teoksen kuvauksissa teini-ikäiset karkailevat kotoa nautiskellen uusista jännittävistä kokemuksista, missä kaikkea vastaantulevaa ihmetellään viattomuudella, mutta vain hetken. Teos maalaa kylmää ja kaunista arktista mielenmaisemaa, jota lukiessa voi kuulla pakkaslumen narinan kenkien alla. Lukukokemuksena teos on hengästyttävä ja kaunis, mutta samalla tietoisuuteen tulee kauneuden takana piilevät kauhut. Tämän teoksen kirjoittajalta on vaadittu rohkeutta ja siitä Tanya Tagaq on tunnettu.


Tagaq voitti teoksellaan vuonna 2019 kanadalaisen The Indigenous Voices Awards- palkinnon, joka jaetaan alkuperäiskansojen kirjallisuudesta ja runoudesta.


Split Tooth (englanninkielinen teos)

Alkuperäinen julkaisuajankohta: 25. syyskuuta 2018

Kirjoittaja: Tanya Tagaq (Viking Press)


Tanya Tagaq en concierto, durante el Festival Barroquísimo, Puebla. Zócalo de Puebla, 2010
Tanya Tagaq, 2010 Photo: Luis Alvaz /CC BY-SA 4.0

Punk Inuit throat singer | Tanya Tagaq | TEDxMet (live esiintyminen 30.09.2015)Englanninkielinen kotisivu:

http://tanyatagaq.com/

bottom of page