top of page
  • Writer's pictureDalva Lamminmäki

Varjotietoisuus ja myyttiset naiset – Kirjailija Meri Mort

Meri Mort on Helsingissä asuva kirjailija, kuvittaja, joogaopettaja ja maagisia tapahtumia järjestävä villinainen sekä pienen tytön äiti. Merin tausta on kuvataiteissa, koulutukseltaan hän on taiteiden maisteri, painopisteenä taidekasvatus.


Meri Mortilla oman kirjailijasielun löytäminen ja sen tien seuraaminen oli valinta, josta syntyi ensin kuun seuraamisesta ja naisen syklisistä arkkityypeistä kertova teos Lumoava nainen – tunne villi voimasi (2018), ja syksyllä 2021 julkaistu Varjojen voima – Kortit, rituaalit ja myyttien naiset -kirja sekä uusin, Lumoava tyttö -tehtäväkirja, joka tuli ulos keväällä 2022. Siinä, missä toisille tietokoneella työskentely on epämieluisaa, Merille kirjoittaminen merkitsee omaa tilaa ja paikkaa, missä hän kokee saavansa keskittyä omaan luomistyöhönsä.


Meri Mort Varjojen voima kirjan tekijä nostattaa luontoa

”Tutkimusmatka kirjaa tehdessä on intertekstuaalinen”, visuaalisena ajattelijana Meri kulkee kuvien kautta kohti tekstiä. Kuvat ovat kuin luuranko, jonka päälle tekstistä muodostuu liha. Visuaalisuus, kehollisuus ja tekstillisyys pyörivät luomisen spiraalissa ja tuovat esille lopulta kokonaisuuden, joka on Merille itselleenkin usein yllätys.


Kehotietoisuus on myös mielentietoisuutta, jooga on Merille elämäntapa - ”jooga on ollut kantava voima itselleni, johon on sitten tullut lisämausteita matkanvarrella”. Meri on kehittänyt ”Musta jooga” nimellä kulkevan konseptin, jossa joogataan tummanpuhuvan musiikin sävyyn ja tarinallisessa maailmassa. Musta jooga oli myös yksi varjojen voima -kirjan kirjoitusprosessin aikainen tutkimusmenetelmä, missä keholliset sessiot toimivat myyttien kokemisen paikkana sekä kuvien ja tekstien mielen sisäisen luomisen hetkinä.


Mari Mortin Varjojen voima kirja ja tarot kortit

Moniulotteinen varjoisa feminiinisyys


”Vapauden kirja”, Meri toteaa ja hymyilee pilke silmäkulmassa. Tärkeintä kaikessa työskentelyssä on löytää vapauden voimauttava tunne. Valon ja varjon kanssa työskentely ja niiden keskinäinen tasapaino kiehtoo ja opettaa Meriä.

Varjojen voima -kirjan ytimessä on tiedon jakamisen ohella vapauden antaminen lukijalle, jotta hän löytää oman totuutensa ja löytää oman itsenäisen tavan toimia. ”Ihmisessä voi herätä myös varjoissa piilevä, unohdettu ja kellariin lukittu energia – kesyttämätön villi voima”, tämäkin toteamus kumpuaa hänen omasta kokemuksestaan. Kirja rohkaisee ja kutsuu tutustumaan magian ja oppimisen polkuun.


Meri Mort, Varjojen Voima kirjan Baba Yaga

Kirjassa nostetaan esille myyttiset naishahmot, joiden kautta voi käsitellä erilaisia puolia minuudessaan, kulkea elämän ja vuoden liikkuvaa pyörää myötäillen. Kirjaan valikoidut myyttiset naiset edustavat voimia, joihin on helppo samaistua. He ovat varjoissa kulkijoita, muinaisen matriarkaatin heijastumia, joita voi pitää osana pyhää historiaa. Itsenäiset voimia hallitsevat naishahmot, jumalatarhahmot, myyttisen naisen kuvat, omaavat niin hoivaamisen kuin tuhoamisen voimat. Myyttien kautta on mahdollista tutkia omia kokemuksia myytteihin liitettyjen symbolien ja merkitysten kautta, eli omasta sisäisestä maailmasta käsin.


Naismyytit tulivat avuksi kertomaan, että elämä ei ole dualistinen hyvän ja pahan taistelu; ”Magialla ei ole väriä.” Meri kokee että moni teemoista tuli auki kirjoittaa poetiikan kautta – Myyteille kirjoitetut runot olivat vahva osa kirjan syntymisen prosessia, runot muodostuivat tiedollista keruuta jäsentelevillä mielikuvamatkoilla. Varjojen voima -kirjassa julkaistuihin runoihin on sisäistetty koko myytti ja sen tulkinta. Yhdeksi tärkeäksi lähteeksi Meri mainitsee eepokset ja kansantarinat itsessään.


Meri Mort tuo esille feministisen kirjoitustavan, jossa muun muassa Lilith edustaa tasa-arvoa sekä kehon ja mielen itsenäisyyttä, siinä missä Baba Yagan vanhat kasvot ovat syvän tiedon uurteinen kartta.


Heimosisaruuden aika


Myyttisiin naisiin liitetään vahvasti myös muistitiedon, luontoyhteyden ja yrttitietouden hallinta, sekä tiedon eteenpäin opettaminen. ”Yrttien ja kasvien käyttö on osa Suomessa elävää juuritietoutta, se on ehkä niin arjen tasolla, ettei sitä edes erikseen havaita yrttilääkinnäksi tai kansanparannukseksi” villiruusun ja nokkosen voimaan vannova Meri Mort toteaa.

Meri Mortin Varjojen voima kirjan viesti

Perinteitä kohti etsiydytään jälleen ”ollaan muistamassa jotain, mitä on ehkä osaltaan unohdettu”. Luonto meissä ja meidän ulkopuolellamme, on oleellinen osa myös Varjojen voima -kirjan harjoitteita ja myyttisiä naisia.

Naisten sidonnaisuus luontoon ja yhteys luonnonilmiöihin näkyy kuu(kautis)-kierrossa, naisia koskevissa tabuissa sekä myyteissä ja saduissa. Myyttisten naisten matkassa kuuluu tuntea, ottaa kantaa, muuttaa muotoaan ja kuunnella intuitiotaan.


(Yli)luonnollinen maailma on Merille tuttu ja hän pohtii sitä osana elämää ja kokemuksellisuutta. Unennäkö, etiäiset ja syvien luontokokemusten kautta saadut haltioitumiset ovat kulkeneet Merin mukana lapsuudenmaisemista aikuisuuteen. Toteamme yhdessä keskustelun myötä, että elämme ajassa, missä naisten piirit nostattavat voimaa ja henkistä hyvinvointia koskevaa kirjallisuutta julkaistaan paljon. Eletään noitien ja heimosisarien aikaa, materialistista aikaa on eletty niin kauan, että ihmisillä on tarve kääntyä sisäänpäin ja syvä tahto palata myös luontoyhteyteen. Meri Mortin ajatukset ja työskentely syleilee avoimesti uutta aikaa, hyväksyy tämän ajan erilaiset tiedon etsimisen tavat, oli se sitten sosiaalinen media tai online-kurssit. Kaiken taustalla kuitenkin on syvä kunnioitus myyttien ja niiden taustalla piilevien opetusten voimaan sekä keskeneräisyydessä piilevän kauneuden ihailuun.


Kiitos täysikuu ja Meri.


Meri Mortin Varjojen Voima kirja

Varjojen voima -kirja suoraan tekijältään:


Uusin kirja Lumoava tyttö on sielukas tehtäväkirja esiteineille ja teineille:Varjojen voima kirjan harjoituksille löytyy Spotifysta kappalelista:


Merin ajatuksia voit kuunnella Puhu Muru – podcastin jaksossa #32 Meri Mort – Villi luojatar (19.05.2022)
Lukusuosituksia syväsukeltajille:


”Malja ja miekka. Historiamme, tulevaisuutemme” (1988) Eisler, Riane, Hassi Satu suom.


”Madonna ja huora” (2005) Koivunen, Hannele


”Naiset ja muut eläimet: ihmisen suhde luontoon länsimaisessa ajattelussa” (1996) Suutala, Maria


”Naisen väki -Tutkimuksia suomalaisten kansanomaisesta kulttuurista ja ajattelusta” (1995) Apo, Satu

Kuvat © All rights reserved Meri Mort

Comments


bottom of page