top of page
  • Writer's pictureDalva Lamminmäki

Kansanmusiikin maailma

Updated: Jan 22, 2021

Kuukausittainen Folklorist On The Road playlist on ollut jo muutaman vuoden aina uutta intoa antava harrastukseni. Jokaiselle kuukaudelle luomani soittolistat ovat kokoelmia musiikista, joissa on kuultavissa perinnesoittimia ja kansanmusiikin vaikutteita. Soittolistalta löytyy pohjoismaalaista, balttialaista ja alkuperäiskansojen musiikkia sekä slaavilaisia tunnelmia. Sovitukset vaihtelevat modernin konemusiikin sykkeestä kansallissoittimeemme kanteleeseen.

Suomen musiikilliset juuret ovat sidoksissa lähikansoihimme Baltian alueella ja Venäjällä. Tunnistettavat sointikulut ja instrumenttien käyttö yhdistävät meitä sekä laulut, jotka voivat olla iloisia tanssahteluun tarkoitettavia rallatuksia tai melankolisia lauluja huolesta ja surusta. Meitä yhdistää myös laulujen tarinat, joissa luonto ja sen kuvaukset ovat keskiössä. Ihmiselo on myös kuvattuna luonnonkulussa ja laulut ovat olleet arjen työn rytmittäjiä sekä vuotuisjuhlien tärkeitä elävöittäjiä.



Toivotan sinulle soittolistojeni myötä innostunutta ja toivottavasti hämmästynyttä matkaa kansanmusiikin maailmaan. Se on täynnä mitä upeampia laulajia, arkaaisia äänimaailmoja sekä instrumenttejä, joiden käytön harva enään taitaa. Myöskin erittäin mielelläni kuulen uusista ja vanhoista musiikin taitajista, jotka ovat listaltani jääneet pois, joten vinkkiä tänne päin. Ja jos olet itse musiikin tekijä, haastattelen myös mielelläni muusikoita.



bottom of page