top of page
  • Writer's pictureDalva Lamminmäki

Vitali Dobrinin, vienankarjalan kielisen Kalevalan ja myyttisen maailmankuvan kuvittaja, on poissa

Mitä näet mielessäsi, kun ajattelet Kalevalaa? Kenties mieleesi tulee klassisia kansallismaisemia tai taidemuseosta tutut, taidemaalari Akseli Gallen-Kallelan Kalevalan innoittamat maalaukset. Tai ehkä muistelemme sukujemme maita rajan takana, kohtaamiamme ihmisiä. Oma suosikkini on pitkää ollut Vitali Dobrinin, jonka vuoksi haluankin hänestä kirjoittaa. Dobrinin moderni ote Kalevalan runojen sisältöön, ytimessä oleviin teemoihin, on aina viehättänyt minua. Dobrinin maalaa merkityksiä näkyviin eri kerroksiin, näyttäen samalla, kuinka tieto ja muistot elävät mukanamme ajassa. Maalauksissa luonto ja ihminen yhdistyy, esi-isien tieto on puissa, Pohjolan emännän kivissä. Meidän luontomme ja ulkopuolinen luonto ovat yhtä.


Muisto esi-isistä. 1991. öljyväri

Vitali Dobrinin (1955–2021), oli Karjalan kansantaiteilija, oli syntyisin Kalevalan kylästä (Uhtua). Dobrinin taiteeseen vaikutti voimakkaasti Kalevalan runot, niiden symbolinen kieli ja mielenmaisemat. Hän halusi maalata omasta maastaan, omasta kansastaan ja tuoda esille sen henkeä. Koulutuksensa hän sai taiteen opinnoissa Petroskoissa ja Leningradin Hertzenin taidekorkeakoulussa.


Karjalan Sivistysseura julkaisi 25. helmikuuta 2015 vienankielisen Kalevalan eli Kal’evala vienankarjalakši. Se on lähinnä sitä kieltä, jolla runot aikoinaan Lönnrotille esitettiin. Sen on kääntänyt Raisa Remšujeva ja kuvittanut Vitali Dobrinin.




Pohjolan emäntä. 1997. Öljyväri


"Taiteilijan maalit kuulostavat jokiveden lorinalta, puun lehtien suhinalta. Hänen taulunsa antavat voimakasta energiaa näyttäen katsojalle elämän syvyyttä ja taiteen totuutta”.

Dmitri Moskin, Karjalainen journalisti







Viestit Karjan Uutiset: Taiteilija Vitali Dobrinin poistui tuonilmaisiin (21.1.2021)



Kal’evala vienankarjalakši



Lyökämäi käsi kätehe,

šormet šormijen lomaha,

lauluakšena nyt hyvijä,

parahija pannakšena,

kuulla noijen kultasijen

t’ietyä mielitehtoisijen,

nuorisošša noušovašša,

kanšašša ylenöväššä:

noita šuamija šanoja,

viršijä virittämijä

vyöltä vanhan Väinämöisen,

alta ahjon Ilmarisen,

piäštä kalvan Kaukomielen,

Joukahaisen joušen t’ieštä,

Pohjan peltojen periltä,

Kal’evalan kankahilta.

- Enšimmäini runo-



Recent Posts

See All
bottom of page