top of page
  • Writer's pictureDalva Lamminmäki

Saunatonttuja yleisissä saunoissa? (National Sauna Week 2023)

Vähemmän stressiä ja enemmän saunaa!


Amerikan-suomalaisten 40. Finnfest kesäjuhlat järjestetään Duluthissa heinäkuussa 2023. Tänä vuonna sauna on erityisesti näkyvissä, kun ohjelmaan kuuluu Sauna Symposium ja saunomista.


Lauantaina 28.01.2023 seurasin keskustelua Pohjois-Amerikan kasvavasta saunakulttuurista, keskustelun lähtökohta oli Pohjois-Amerikan saunakulttuurin ”löytyminen”. Online tapaamista isännöi Cedar & Stone Nordic Saunan perustaja Justin Juntunen ja mukana oli myös Marianne Wargelin Finn Fest organisaatiosta.

Heti kärkeen todettiin, että Pohjois-Amerikan saunakulttuuri nostaa esille etenkin terveyshyötyjä ja saunan hyvinvointipalveluna. Sauna kulttuurina on moniääninen rakennelma, jossa kuuluu pohjoismaisten siirtolaisten, kuten myös itä-eurooppalaisten siirtolaisten löylyn sanat, joita nyt pyritään tuomaan esille enemmän. Saunasta ei voi keskustella ilman keskustelua yhteisöllisyydestä ja yksi kysymys kuuluikin, missä ovat yleiset saunat? Marianne Wargel osasi kertoa yleisten saunojen olleen osan siirtolaisten kulttuuria, mutta yleiset saunat ovat sittemmin kadonneet siirtolaisten keskuudessa ylläpidettynä kulttuurina. Tapana on ollut myös siirtolaisten keskuudessa vierailla jonkun sukulaisen luona saunassa lauantaisin. Kiinnostus yleisiin saunoihin sekä niiden "uusi tuleminen" on kuitenkin voimakkaasti esillä, niin Suomessa kuin muuallakin.


Cedar and Stone Nordic Sauna, Minnesota, Yhdysvallat. Kuva © Justin Juntunen

Justin Juntunen totesikin, että stressin ja kiireen täyttämässä arjessa ihmiset etsivät tapoja rentoutua ja haluavat panostaa hyvinvointiinsa. Maailma on avannut silmänsä saunan iloille, rakastetulle perinteelle, jota Suomi on harjoittanut vuosisatojen ajan. Siirtolaisuus ja saunakulttuuri nivoutuvat yhteen, ja siinä missä suomalaisten siirtolaisten kummallista saunomistapaa joskus ihmeteltiin, on tultu moderniin aikaan, missä saunan ilot ovat löytäneet monet joiden kulttuuriin se ei luonnostaan ole kuulunut. Siirtolaisuuden mukana muutkin kuin suomalaiset ovat tuoneet saunomiskulttuuria ominaispiirteineen Pohjois-Amerikkaan.


Saunan rentouttavista ja terveyttä ylläpitävistä ominaisuuksista päästään saunomisen kulttuurisiin ominaisuuksiin ja itselleni tutulle alueelle eli kansan-perinteeseen. Helmikuussa (19.2- 25.2.2023) vietettiin jälleen saunaviikkoa (National Sauna Week 2023) rapakon takana ja sen myötä tarjolla on monenlaista upeaa online-ohjelmaa koskien saunaa, suomalaista saunakulttuuria (mukana mm. Jämsän saunakylä) ja Pohjois-Amerikan saunakulttuuria. Tästä suuri kiitos Finlandia Foundationille ja heidän yhteistyökumppaneillensa.


Suomalainen mökki sauna
Parhaat löylyt on tietysti omassa mökkisaunassa!

Itselleni sauna viikon odotetuin ohjelma oli tiistaina 21.02.2023 Hilary Virtasen luento Saunan henki(ä): Nähdyt ja näkymättömät olennot suomalaisessa kansanperinteessä”, jossa käsiteltiin saunan ainutlaatuista kansanperinteen maailmaa. Sauna vilisee ”muita”, kuten saunatonttuja, löylynhenkiä ja tavoissa muistettuja ja eläviä henkiä.

Hilary otti esille tarinankerronnan merkityksen kulttuurin ja tapojen muodostumisessa, saunakulttuuriin kuuluu niin laulut, loitsut, tavat kuin tarinatkin. Sauna on paikkana arkinen ja erityinen yhtä aikaa, osa suomalaisuutta ja sitä miten tarkastelemme maailmaa. Saunaa liittyy myyttisyys ja rituaalisuus, kuten morsiussauna, kuolinsauna sekä sauna synnyttämisen ja parantamisen paikkana. Rituaalit ovat toiminnallisia ja sanallisia, tapoineen ja loitsuineen.


Ja sitten tietysti päästiin tonttuihin! Saunatontuista on paljon erilaisia kertomuksia, tontuilla kerrotaan olevan omat lempiasumuksensa ja erityiset työt. Rakennetusta ympäristöstä löytyy esimerkiksi riihitonttu, myllytonttu, kuin myös saunatonttu. Tonttujen lisäksi saunasta löytyy kansanperinteessä muitakin henkiä, kuten saunanhaltia, joka oli saunatontun edeltäjä. Saunahaltia oli ensimmäinen saunanasukas, jonka virkana oli toimia moraalinvartijana saunassa ja muutenkin pitää saunasta huolta. Kunnioittava käyttäytyminen ja saunan puhtaana pitäminen pitivät tunnetusti saunan haltian tyytyväisenä.


Rudolf koivu, 1908. Sauna Kiihtelysvaarassa. Museovirasto, kansatieteen kuvakokoelma.

Saunatonttujen lisäksi saunan ystäviä olivat myös elättikäärmeet, joiden usein myös arveltiin olevan tietäjien ja noitien kumppaneita, mutta myös koteja suojelevia olentoja. Saunasta tai saunan läheisyydestä löytyvät käärmeet jätettiin rauhaan. Saunan lämpö on siis houkutellut luoksensa muitakin kuin ihmisiä.





Erityisesti minua ilahdutti kun Hilary otti puheeksi parat, joka saattoi olla ihmisen rakentama olento, joka loitsittiin eläväksi. Para saattoi olla myös eläinhahmoinen niin sanottu "apuolento". Parat toivat rikkauksia talon asukkaille, luojilleen, kuten kermaa ja maitoa. Toisaalta parat aiheuttivat myös vahinkoa vihollisilleen.

Hillary otti esille myös kansanuskon ja kristillisyyden kanssaelon, sauna oli tärkeä puhdistautumisen paikka lauantaina, jotta sunnuntaina kirkossa oltaisiin puhtaita. Toisaalta lauantai oli myös tanssi-ilta ja mahdollisen tanssikumppanin (vaikka loppuelämäksi) löytämiseksi kannatti olla saunan puhdas ja viehättävä. Saunatavat ja -uskomukset elivät kansanuskon maailmassa, kansan kanssa ja uskallan väittää, että saunaan liittyvät uskomukset elävät vahvasti edelleen, vaikka ei ehkä niin näkyvästi.


Sauna on itselleni aina ollut paikka, johon astuessa aika ja paikka jollakin tavalla muuttuu. Useasti huomaan matkaavani ajassa taaksepäin, joskus lapsuuteen tai vielä kauemmaksi, pohtiessani vanhoja tapoja ja saunaa kansanparantajien työtilana. Tehdessäni tutkimusta kansanparannuksesta, esille nousi etenkin saunomiseen liittyen kosketuksen merkitys. Koskettamisesta puhutaan löylyn kosketuksena, vihdalla tai vastalla läiskimisenä, rapsutteluna, hipsutteluna, silittelynä, hieromisena ja kutitteluna. Vesi vanhin voitehista, saa myös koskettamiseen liittyviä merkityksiä, vedellä huuhdotaan lempeästi, veden kuvataan hoitavan ja puhdistavan sisäisesti ja ulkoisesti. Mutta näkymätön on läsnä ja sekin koskettaa; löylyn henki, veden väki, jopa kalman väki, kun saunassa ennen pestiin vainajat ja pesuveden tiedettiin olevan väekästä. Näitä aiheita tarkastelen lisää väitöstutkimukseni myötä.

Kiitos Justin Juntunen, Cedar and Sauna Nordic Sauna, Finlandia Foundation ja Hilary Virtanen!

Hilary Virtanen on folkloristi ja pohjoismaiden tutkimuksen tohtori. Tällä hetkellä hän työskentelee apulaisprofessorina Finlandia-yliopistossa Hancockissa, Michiganissa, Yhdysvalloissa. Tutkijana hän keskittyy festivaalikulttuuriin ja suomalais-amerikkalaiseen kulttuuriin.

Lue lisää yliopiston suomen kielen ja kulttuurin opinnoista täältä (englanniksi).

Hilary Virtasen sivusto, jossa kattava linkkivalikoima sekä ajankohtaista

tietoa tulevista tapahtumista (englanninkielisiä) täällä.





Comments


bottom of page