Loviatar vaimo vanha, Pohjan akka, Hiitten eukko.... Loviatar, Lemmon luoma,Piru pirtin pohjimmainen.
Mökki videopeli on Karelia ammattikorkeakoulun mediaopiskelijoiden pelituotannon kurssilla alun saanut peli ja sen kehittäjätiimi kantaa nimeä Kottake Studios. Peli on ladattavissa ilmaiseksi itch.io indiepelisivustolla. Mökki: Horrors of the Night Awakened on julkaistu 29.8.2021.
Mökkipeliä kuvataan kauhupeliksi, johon on ammennettu aiheita suomalais-karjalaisen kulttuurialueen mytologiasta ja Kalevalasta (karjalainen kulttuuri on aiemmin limittynyt vahvasti suomalaiseen kulttuuriin, sillä esimerkiksi suurin osa Kalevalan rakentamiseen käytetyistä runoista on kerätty Karjalan alueelta). Mökki kuuluu oleellisesti myös suomalaiseen kulttuuriin ja pelistä onkin tunnistettavissa mökkikulttuurin maisemat. Mutta mistä tuli idea mökkipeliin ja kuinka tällaisen pelin ideointi tapahtuu? Tähän vastaa Kottake studion pelitiimi.
"Pelikurssimme opettajan ehdotusten kautta päädyimme ideoimaan yhteistä peliämme aivoriihien avulla. Jokainen tiimiläinen kurssin alussa kirjoitti lapuille erilaisia asioita, joita halusi nähdä yhteisessä pelissämme. Aihioita, joita lapuille kirjoitettiin oli esimerkiksi erilaiset aiheteemat ja pelimekaniikat. Esimerkiksi vaikkapa “kauhu”, “mysteeri”, “2D-hahmo” ja “kalevala”. Näistä lapuista sitten kokosimme pelimme aihetta ja tyyliä. Prosessin aikana erilaisia pelikonsepteja suunniteltiin monia, mutta lopulta pääsimme yhteiseen tulokseen, minkä pelin kaikki halusimme tehdä. Kävimme jo heti alussa paljon keskustelua siitä, että haluamme tuoda pelissä esiin suomalaisuutta, joten suomalainen mökkeilykulttuuri valikoitui sitä kautta. Jossain vaiheessa prosessia pöydällä oli idea kreikkalaisen tai pohjoismaisen mytologian käyttämisestä. Tulimme tulokseen, että meillä on oma mytologiamme niin miksi emme ammentaisi pelimme teemoja siitä. Päädyimme siten tekemään tarinakeskeisen kauhupelin, joka sijoittuu suomalaiselle mökille ja jonka tarinaa ja hirviöitä Kalevala inspiroi."
Kalevalassa erilaiset hahmot seikkailevat toinen toistaan mutkikkaampien haasteiden edessä ja useasti myös pelottavat elementit ovat osa Kalevalan tarinan kerrontaa. Mökkipelissä kohdataan myös näitä mytologisia vastuksia. Mistä etsitte tietoa hahmoihin ja millaista oli soveltaa kansanperinteestä tuttuja hahmoja videopeliin?
"Etsimme tietoa pelillemme relevanteista aiheista suurimmaksi osaksi internetistä mutta pelimme käsikirjoittajat lukivat myös paljon Kalevalaa inspiraation lähteenä pelin käsikirjoitukselle. Hahmojen ulkonäköä miettiessä pelin graafikot tutkivat paljon Kalevalaa käsitteleviä taideteoksia, jotta saimme sisällytettyä hahmoihin samankaltaisia yksityiskohtia kuin taiteessa on esitetty. Halusimme kuitenkin myös tuoda hahmoihin omia vivahteitamme, joten emme noudattaneet kaikkea aivan pilkulleen ja jätimme varaa omalle taiteelliselle ilmaisulle. Otimme erityisesti vapauksia suunnitellessamme pelin hirviöitä.
Kansanperinteestä tuttujen hahmojen soveltaminen videopeliin oli toisaalta myös oma haasteensa, koska Kalevalassa esiintyy paljon potentiaalisia pelihahmoja. Tämän vuoksi jouduimme karsimaan monia hyviäkin ehdokkaita joukosta. Joissain tapauksissa yhdistimme hahmoja sisällyttääksemme useampia hahmoja peliin. Esimerkiksi Kalma-hirviöön sisältyy Iku-Turson merihirviö vaikutteet, kun taas Loviatar-hirviö puolestaan on yhdistelmä Tuonen kolmesta tyttärestä. Hahmoja käsittelevät mytologiset kertomukset vaikuttivat suuresti hahmojen keskinäiseen hierarkiaan. Tuoni oli Tuonelaa johtava jumala, joten hän on päävastus, jonka pelaaja kohtaa viimeisenä. Tuonen visuaaliseen ulkoasuun haettiin vaikutteita myös muualta Kalevalasta, kuten esimerkiksi Tuonen pelissä kantama hauenleuka kantele. Surma on uskollinen vahtikoira, joten hän taas vahtii aina pelissä seuraavaa paikkaa, jossa pelaaja kohtaa tulevan yön hirviön. Emme tarkoituksella halunneet olla täysin uskollisia jokaiselle yksityiskohdalle, jota Kalevalassa saatettiin hahmoista mainita, koska halusimme pitää pelisuunnittelun kannalta pelin kehittämisessä vapaat kädet."
Kauhun tunnelma on keskeinen osa peliä. Kauhu kuuluu myös suomalaiseen kulttuuriin esimerkiksi erilaisten kummitustarinoiden muodossa. Suomalainen kansanusko sisältää elämistä ja neuvoittelua näkymättömien toimijoiden kanssa. Päähenkilö Veikko seikkailee mökillä ja aavistaa, että jotakin on pielessä. Kuinka oleellista kauhutarinoiden maailma oli pelin käsikirjoittamisen kannalta?
"Kauhutarinat inspiroivat pelinkehityksen jokaista aspektia oleellisesti, mutta tämä näkyy erityisesti käsikirjoituksessa. Mökki on suomalaiselle ihmiselle paikka rauhalliseen, luonnonläheiseen elämään, joten halusimme kääntää tilanteen ikään kuin ylösalaisin. Pelissä ennen rauhallisena ja mukavana paikkana pidetty mökki on muuttunut mysteeriseksi kosmisen kauhun ytimeksi. Pelin päähenkilön, Veikon isä on kuollut Veikolle tuntemattomista syistä ja matkustaessaan tutkimaan isänsä kuolemaa ja sirottelemaan tämän tuhkat, Veikko joutuu vangiksi mökilleen ja jää väkisin kohtaamaan yliluonnollisia voimia. Pelin aikana Veikkolle hiljalleen selviää, mitä isänsä vanhalla mökillä tosiaan on tapahtunut.
Kun peliä aluksi suunniteltiin, emme ottaneet tietoisesti inspiraatiota mistään olemassa olevista kauhuteoksista, mutta projektin edetessä aloimme nähdä yhtymäkohtia monien muiden klassisten kauhuteosten teosten välillä. Pelimme samankaltaisuuksia huomasimme esimerkiksi Evil Dead-elokuvasarjassa ja kauhukirjailija H.P Lovecraftin teoksissa. Kalevala on tietysti myös vaikuttanut pelimme kauhuteemaan monilla tavoin, vaikka teos itse ei olekaan kauhua. Monet pelin Kalevala vaikutteet on käännetty peliimme ajatellen miten kansalliseepoksen tarua voitaisiin katsoa ikään kuin kauhuteos linssin läpi."
Peli on tehty englanninkieliseksi. Pohditteko työryhmässä millaista kuvaa tarjoatte suomalaisuudesta ulkomaalaisille pelaajille ja jouduitteko tekemään mitään valintoja johtuen kielestä?
"Alunperin peli on käsikirjoitettu sekä suomeksi että englanniksi. Peliä aiottiin tehdä kaksikieliseksi, siten että pelaaja saisi valita kummalla kielellä pelaisi. Tämä kuitenkin osoittautui liian suureksi työlastiksi toteuttaa käytännössä. Päätimme lopulta pelin kieleksi englannin, koska siten se potentiaalisesti saavuttaisi enemmän ihmisiä ja näin saisimme mahdollisuuden markkinoida suomalaisuutta ja kansanperinnettä omalla uniikilla tavallamme. Pelissä on juuri siksi tarkoituksella monia assetteja (eli esineitä ja asioita), jotka ovat perinteisiä tai merkityksellisiä suomalaisia tavaroita, esim. kantele ja puukko. Englannin kieli vaikutti pelissä paljon siihen, miten asioita esitettiin. Piti tehdä esimerkiksi valinta, että esitetäänkö teksti tiettyä aksenttia noudattaen vai ei. Sanavalinnat olivat myös tärkeitä oikean viestin välittämiseksi. Tämä oli varsinkin haastavaa pelin rituaalirunojen kääntämisessä kalevalamaisesta lausunnasta englanninkielisiksi. Englanninkielen käännöksien vuoksi se, että runot perustuvat kalevalalaiseen runonlaisuntaan ei välttämättä pelissä välity pelaajalle. Ajatuksena oli myös se, että Veikon ja hänen isänsä välit olivat olleet kaukaiset ennen pelin tapahtumia. Suomenkielisessä versiossa päähenkilö ajattelee häntä Isänä, mutta englanninkielen versiossa piti tämän vuoksi miettiä, mikä sana tuo parhaiten ilmi heidän ei niin läheisen suhteen. Tämän vuoksi englanninkielisessä versiossa Veikko käyttää isästään sanaa “Old Man”.
Kaiken kaikkiaan pelissä on paljon pieniä yksityiskohtia, joita jouduimme kääntämään monia kertoja eri tavoin englanniksi, jotta hakemamme suomalaisuus välittyisi oikein vieraalle kielelle. Meille pelimme tärkeimpiä seikkoja on juuri esitellä sen pelaajille perinteistä suomalaisuutta ja sen moninaisia merkityksiä sekä juuria. Toivomme, että esikoispelimme on tässä ainakin jossakin määrin onnistunut."
Kiitän Kottake studiota haastattelusta ja lähden mökille.....
Lataa ilmainen peli:
Kottake Studios Facebookissa
Kottake tiimin Instagram
Komentarze